Το Θεατρικό Εργαστήρι Δραματικής Τέχνης του Θεάτρου ΠΑΡΑΘΛΑΣΗ, λειτουργεί από το 1991 και απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν το θέατρο από κοντά. Πρόκειται για έναν κύκλο σεμιναρίων που ξεκινούν τον Οκτώβριο και ολοκληρώνονται στο τέλος Ιουνίου, με μια παράσταση που παρουσιάζει το κάθε τμήμα.

Το μόνο προαπαιτούμενο για να συμμετέχει κάποιος στα μαθήματα, είναι να έχει κλείσει τα 18 και να αγαπάει το θέατρο. Γιατί πιστεύουμε, ότι όποιος αγαπάει το θέατρο, πρέπει να έχει μια ευκαιρία να βιώσει αυτή τη μαγική διαδικασία. Το Εργαστήρι μπορεί να το παρακολουθήσει κανείς για τρία χρόνια. (Α΄ Κύκλος, Β΄ Κύκλος, Γ΄ Κύκλος)

Έμφαση δίνεται στα πρακτικά κυρίως μαθήματα της τέχνης του ηθοποιού. Έτσι στη διάρκεια της χρονιάς διδάσκονται: Υποκριτική, Αυτοσχεδιασμός, Φωνολογία, Ορθοφωνία, Κινησιολογία, Θεατρικό Παιχνίδι, Ιστορία Θεάτρου, Δραματολογία. Επίσης – κατά περίπτωση -εξετάζονται συγκεκριμένες θεατρικές ενότητες: Κλοουνέσκ, Γκροτέσκ, Κομμέντια Ντελ Άρτε κ.ά.

Α΄ ΚΥΚΛΟΣ
Το βασικό μάθημα, σε όλο το Εργαστήρι, είναι το μάθημα της Υποκριτικής, το οποίο, στον πρώτο κύκλο μαθημάτων, διαρθρώνεται μέσα από ένα σύστημα αυτοσχεδιασμών και ασκήσεων, που έχουν σαν πρωταρχικό στόχο την εξοικείωση του μαθητή με το αντικείμενο του θεάτρου. Παράλληλα, διδάσκονται και τα απαραίτητα τεχνικά μαθήματα (Κινησιολογία, Φωνολογία, Ορθοφωνία). Σταδιακά, οι ασκήσεις γίνονται πιο σύνθετες, και στη συνέχεια, ξεκινά η προσέγγιση των θεατρικών κειμένων. Στον πρώτο κύκλο, ασχολούμαστε με το
κλασσικό θέατρο (Τραγωδία ή Σαίξπηρ) γιατί θεωρούμε ότι ο κλασσικός λόγος,
είναι ένα πολύ σημαντικό και σταθερό θεμέλιο, πάνω στο οποίο πατάει ο μαθητής στην πρώτη του επαφή με τη θεατρική πράξη, χωρίς να κινδυνεύει να “γλιστρήσει”.

Για μια μικρή “ξενάγηση” στα μαθήματα του Α΄ Κύκλου, δείτε το παρακάτω βίντεο:

Β΄ ΚΥΚΛΟΣ

Στον Β΄ κύκλο, τα μαθήματα επικεντρώνονται σ’ αυτό που ονομάζουμε “ρεαλισμό”.
Ένα τεράστιο κεφάλαιο, που μας επιτρέπει να ανιχνεύσουμε τα κρυμμένα συναισθήματα, τη σιωπή, τις λεπτές αποχρώσεις, τη βία, την ατμόσφαιρα, το υπονοούμενο.
Παράλληλα, επιχειρούμε μια πρώτη προσέγγιση στον Σουρεαλισμό και στο Θέατρο του Παραλόγου.
Τα έργα με τα οποία ασχολούμαστε ανήκουν στο σύγχρονο Ευρωπαϊκό
και Αμερικάνικο θέατρο.
Βασικό μάθημα, επίσης, είναι η Δραματολογική Ανάλυση έργων του σύγχρονου ρεπερτορίου.
Τέλος, στη διάρκεια του Β΄ Κύκλου, επιχειρούμε τη δραματοποίηση
της ποίησης ενός μεγάλου Έλληνα ποιητή.

Για μια μικρή γεύση του Β΄ Κύκλου, δείτε το παρακάτω βίντεο:

Γ΄ ΚΥΚΛΟΣ

Στον Γ΄ Κύκλο, ξεκινάμε με μια σειρά ασκήσεων που αφορούν τη σκηνοθεσία, την εκπαίδευση ομάδας, και τις τεχνικές της αφήγησης ενός θεατρικού έργου. Και μετά, όλο το τμήμα, με την επίβλεψη και τη συνεργασία των διδασκόντων υπεύθυνων του τμήματος, γράφει ένα θεατρικό έργο, που το ανεβάζει και το παρουσιάζει στο τέλος των μαθημάτων.ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ


Για τον Α΄ Κύκλο, υπάρχουν δύο τμήματα:

Α1
Κάθε Δευτέρα 7 – 11μμ

Α2
Κάθε Τετάρτη 7 -11μμ
ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ
 
ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ

Μόνα Κιτσοπούλου: Ηθοποιός, Σκηνοθέτις, Θεατρολόγος
Γιώργος Γκασνάκης: Ηθοποιός, Σκηνοθέτης
Κατερίνα Τσούκαλη: Ηθοποιός
Μαρία Πρέκα: Μουσικός
Ολίνα Οικονομίδου: Χορεύτρια, Χορογράφος
 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τηλ. 2310 216 567
Από 2 Σεπτεμβρίου
Κάθε μέρα 6.30 – 9μμStudio ΠΑΡΑΘΛΑΣΗ – Κασσάνδρου 132 – Θεσσαλονίκη

επιστροφή